Pärlans konfektyr + kolarecept




Vilka kolor och vilka kakor! Leta upp denna lilla pärla och njut av godsaker, jazz, skön miljö och trevlig personal. Nytorgsgatan i Stockholm. Här kommer receptet på en himmelsk god kola. Jag har inte hunnit prova att göra den, bara smakat den.
*********************************************************************************************************************************
Vaniljkola med havssalt (ca 40 st)
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
extra havssalt att strö på toppen
1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
2. Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull.
3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned smör- och gräddblandningen. Det kommer att bubbla och fräsa.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör kulprov.
5. Häll upp smeten i en form och strö havssalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
Receptet kan ses som ett grundrecept och istället för havssalt kan kolan smaksättas med choklad, nötter, kryddor, pepparmintsolja eller lakrits.
**********************************************************************************************************************************
Vaniljkola med havssalt (ca 40 st)
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
extra havssalt att strö på toppen
1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
2. Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull.
3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned smör- och gräddblandningen. Det kommer att bubbla och fräsa.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör kulprov.
5. Häll upp smeten i en form och strö havssalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
Receptet kan ses som ett grundrecept och istället för havssalt kan kolan smaksättas med choklad, nötter, kryddor, pepparmintsolja eller lakrits.
**********************************************************************************************************************************
I boken finns förutom recept på kakor och kolor även musiktips och frisyrtips. Som pricken över i så är den tygklädd. Det förhöjer det hela ännu mer!
/Elin