Julkalender 2
Visst är det mysigt med lussebullar vid Lucia. Men risken är att det sedan ligger påsar kvar i frysen ända fram till påska. Det är ju så mycket annat smaskigt som man vill baka och framförallt äta i juletid. Dessa saffransbullar hade dock en strykande åtgång i fjol så jag kör en repris i år.

Saffransbullar med vit choklad
200 g smält smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1-2 kuvert saffran
1tsk salt
2dl socker
ca 13dl mjöl
Smält smör och häll i mjölken och saffran. (Jag tar ett kuvert) När det är 37 grader rör du i jästen. Rör i salt och socker. Blanda i mjölet. Låt degen jäsa i 30 min. Kavla ut degen och bred på smör och strö på socker och vit choklad.
75 g smör
0,5 dl socker
200 gram hackad vit choklad
Rulla degen till en rulle och skär bitar som du lägger i fina pappersformar. Eller gör som jag för att få dem mer "lussebullelika": När du har brett ut smöret strör du på det gottiga på halva delen av plattan. Vik sedan ihop den och skär ca 1,5 cm breda remsor som du rullar som på bilden. Hoppas du fattar. Det blev ca 40 bullar, då kan du nog klura ut hur stora de bör vara.

Jäs ytterligare 30 min.
Pensla med uppvispat ägg. Dekorera ev med mandelspån.
In i ugnen 225 grader i ca 11min.
Njut! /Elin