Shop til you drop, eller....

 
Shop til you drop eller, den som har flest saker när han dör vinner. Det är nåt knasigt med vårt samhälle, jag har säkert skrivit om det förut, men det slår mej igen och igen. Livet verkar går ut på att shoppa. Affärer och shoppingcentran växer upp som svampar där man minst anar. När du går in i affären är den preparerad på ett visst sätt för att du ska handla så mycket som möjligt. Vissa varor står precis när du kommer in. Ni vet, precis innanför grindarna på IcaMaxi står en gigantisk låda med en superduperbillg vara som jag helt plötsligt känner att, ja, den behöver jag. Inte för att den står med på min lista, men det är ju sååå bra pris. Musik, belysning och annat är ofta till för att vi ska må bra, trivas och vilja köpa mer.
Fast ibland kan det bli tvärtom. Som när jag och min då blivande man skulle köpa förlovningsringar. Vi erbjuds sitta ner och personalen plockar fram olika sammetsklädda lådor med mer eller mindre fina ringar. Men här kommer felet, i högtalarna spelas Magnus Ugglas "Fyra sekunder".  Inga ringar blev köpta den dagen.
På teknikmagasinets påsar fick jag svar på den stora frågan om meningen med livet. Svaret var just, Teknikmagasinet.
Skövde ordnar regelbundet shoppinghelger där jag kan åka gratis buss när jag shoppat loss i centrum och vill fortsätta i affärscentrumet i utkanten av stan. Där kan jag köpa en billig korv på stående fot medans jag lyssnar på en av förra årets idoldeltagare vars jobb är att just sjunga till cd-skiva på shoppinghelger och invigning av gallerior runt om i glesbygden. 
Precis som mina tankar går, gick också Gunilla Brodejs tankar vilket resulterade i ett nyårslöfte som hette duga. Ett års köpstopp. Vissa saker som mat, resor osv var tillåtet men allt som kläder, inredning och tidningar var helt uteslutet.
En lättläst bok av en helt normalt funtad kvinna, journalist på Expressen om jag inte minns fel som genom sitt beslut inser olika fakta om sej själv och sitt samhälle. Dagboksinlägg varvas med spännande korta intervjuer med allt från politiker inom finansområdet till Ebba von Sydow.
Läs den!
Jag då? Shopstop?
Nja, jag är inte där än. Men jag märker att samtidigt som jag fortfarande lockas av "ta tre betala för två" och halva reapriser, snygga kläder och vackra tyger så mår jag lite halvtaskigt när jag strosar eller oftare stressar in i gallerior och shoppingcenter. Mina tappra försök till minskad shopping är för det första att inte utsätta sej för dessa platser där handel av onödiga saker sker. (Fast i dagens samhälle kan du ju dessutom bli ägare till en helt ny garderob genom några klick på ett tangentbord... )Sen försöker jag tänka steget längre, hur kan det vara så himla billigt, alla dessa roliga saker på Tiger, alla tusentals mobilskal jag kan välja bland eller alla dessa varor på Ullared. Vem har tillverkat detta? Hur mår hen?
Jag gillar att komma hem med påsar! Men påsarna får gärna innehålla en secondhandfyndad lampa, en tröja som någon tröttnat på och ETT nytt mobilskal  OM jag nu nödvändigtvis behöver det.
Oj, jag känner att det finns såå mycket att fundera på kring detta!
Läs boken.
Fundera.
/Elin
 
Visa fler inlägg