Skorpor med dinkel & graham

Här kommer receptet på de skorpor jag testade igår. Har förut bara bakat söta skorpor och biscotti och det är ju fantastiskt gott, men ibland är det bra med en lite nyttigare variant. Till kvällens te-drickande med mannen.
50 g jäst 2 tsk salt 2 msk honung 5 dl mjölk 1 dl rapsolja 7 dl grahamsmjöl 1 dl havrekli 2 tsk stött kardemumma ca 6 dl dinkelsikt Blanda gärna i lite fröer efter tycke och smak. Jag tog solrosfrön Smula ned jästen i en degbunke. Strö över salt och klicka i houng. Värm mjölk och olja till fingervarmt ( ca 37 C). Slå över mjölkblandningen i bunken med jästen. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt grahamsmjöl, havrekli och kardemumma. Blanda ev i frö om du så önskar. Blanda ihop och arbeta sedan i dinkelsikt tills degen släpper från kanterna. Degen ska vara lite lös och kladdig. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Ta upp degen och knåda den ordentligt på ett bakbord. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en tjock rulle. Skär varje rulle i 6 bitar. Ställ bitarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250 C. Grädda bullarna i 15 min. Ta ut bullarna ur ugnen och dela dem när de är varma med hjälp av en gaffel. Änvänd en grytvante så att du inte bränner dig. Lägg över- och underdelarna på plåtar och sätt in i ugnen med snittytorna uppåt i 5 min. Sänk värmen till 100 C och låt skorporna torka i ca 2 timmar /Elin
Visa fler inlägg