Havssalt i kolasås på kladdkaka

En vanlig, lättbakat kladdkaka kan man ibland lyxa till lite extra. Tex hyvlad nougat på den varma kakan, smält blockchoklad och nonstop eller smält vit choklad som ringlas över kakan och dekoreras med vackert strössel. (Se under recept, Kladdkaka i vårskrik) Men här har jag testat att förgylla den med en kolasås med flingsalt/flingsalt.
 
2 ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
 
Blanda allt till en smet och häll i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Grädda ca 35 minuter i 150-175 grader. Ta ur kakan ur formen och låt svalna.
 
Kolasåsen
 
  • 0 ,75 dl strösocker
  • 0 ,5 dl vit baksirap eller glykos
  • 0 ,5 dl vatten
  • 2 ,5 dl vispgrädde
  • 1 krm flingsalt
  1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska stor kastrull. Låt smälta ihop på hög värme. Rör då och då. Låt sedan fortsätta puttra på hög värme tills sockerlagen blir gyllenbrun, men låt bli att röra. Pass på, bränns lätt. 
  2. Hetta under tiden upp vispgrädden i en annan kastrull. Den behöver inte koka, men det kan gärna ryka lite om den.
  3. Rör ner den varma vispgrädden i sockerlagen när sockerlagen blivit gyllenbrun. Det kommer bubbla och fräsa en del, så använd gärna grytvantar. Låt koka sakta någon minut tills kolan tjocknar lite.
  4. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingsaltet. Låt kolan svalna. Kolan är hållbar i minst en vecka i rumstemperatur.
 Bred kolan på kladdkakan. Servera gärna glass eller grädde till.
 
/Elin